BOLOVI U RAMENU

BOLOVI U RAMENU

Bolovi u ramenu, laktu, ručnom zglobu ili prstima najčešće nastaju kao posljedica prekomjernog rada u određenom položaju, no mogu nastati zbog problema vrata ili nakon ozljeda.

Najčešći problemi:

  • Ozljede rotatorne manžete
  • Nestabilnost ramena
  • Tendinitis / Bursitis ramena
  • Sraz ramena
  • Smrznuto rame
  • Teniski lakat (Lateral Epicondylitis)
  • Golferski lakat (Medial Epicondylitis)
  • Sindrom karpalnog tunela
  • Artritis ručnog zgloba/ šake

Fizioterapija je prilagođena problemu i potrebi pacijenta a način i plan rehabilitacijeovisi o  fizioterapeutskom pregledu i postojećoj medicinskoj dokumentaciji. Provode se manualna terapija za mobilizaciju zglobova i/ili mišića, Indiba® activ terapija, PNF/CLT koncept, Emmett  i ostale procedure za smanjenje bolova, otekline  povećanje snage i koordinacije.

RAME

Fizio GP - bolovi u ramenu
Rame je zglob koji ima najveće mogućnosti pokretanja (sastoji se od 1 većeg i 3 manja zgloba) pa je zbog same funkcije prilično Fizio GP - bolovi u ramenu
nestabilan. Jaki mišići rotatorne manžete i stabilnost lopatice su preduvjet za dobru funkciju ramena. Ako je postura loša (npr. vrat prema napred, povijena ramena napred) stabilnost lopatice je upitna. Tada dolazi do stalnog naprezanja istih struktura i do upala tetiva ili burzi.

Razlozi za bol i ograničenje pokreta ramena su mnogobrojni pa je stoga važno napraviti precizan pregled kako bi tretman bio usmjeren na liječenje uzroka. Potrebno je pogledati posturu, posebno vratnu kralježnicu jer bol u ramenu može nastati i kao posljedica  lošeg držanja posebno kod sjedećih zanimanja. Najčešći uzrok bola u ramenu je posljedica fizički zahtjevnog posla no ponekad i pretjeranog i nepravilnog vježbanja. Kod sportaša česte su traume kada dolazi do npr. rupture rotatorne manžete, iščašenja ramena i dr.

SMRZNUTO RAME

Fizio GP - bolovi u ramenuSmrznuto rame (engl. “frozen shoulder”)  je sindrom nepoznate etiologije koji je karakteriziran boli, smanjenom snagom i ograničenim pokretima u ramenu u svim smjerovima. a dolazi do smanjenja i neelastičnosti fibrozne zglobne čahure ramena i stvaranja priraslica. Najčešće se susreće kod pacijenata u dobi od 40 do 60 godina a može se javiti nakon traume, moždanog udara, kod diabetesa i nekih drugih stanja.

Nastanak je postepen od faze boli, ograničenja pokreta do faze oporavka uz fizikalnu terapiju za povećanje pokretljivosti ramena ili katkada spontanog nestanka boli no obično sve zajedno traje oko 2 godine. Neki pacijenti nažalost ne mogu vratiti potpuni opseg pokreta.

DISLOKACIJA (IŠČAŠENJE)

Fizio GP - bolovi u ramenuDislokacija tipično nastaje kad se ruka naglo i snažno povuče prema nazad a mišići nisu dovoljno snažni da zadrže položaj zglobnih tijela ili je sila prevelika. Kad se dislokacije događaju učestalo, govorimo o nestabilnosti ramena. Može nastati i djelomična dislokacija zgloba, kad glava nadlaktične kosti nije u cijelosti izvan svog ležišta na lopatici, a naziva se subluksacija ramena.

Rame može biti dislocirano prema naprijed, prema nazad i prema dolje. Obično izaziva vrlo jaku bol, javlja se mišićni spazam, otok i slabost ruke. Uz dislokaciju su česte rupture ligamenata i tetiva, ozljede zglobne čahure i katkada ozljede živaca.

Nakon reponiranja (vraćanja) glave nadlaktične kosti u zglobno ležište rame se imobilizira na nekoliko tjedana. Za smanjenje bola i otekline može se odmah početi s ledom a kasnije se uključuje u fizioterapiju za povećanje snage i  koordinacije. Ukoliko se iščašenja događaju češto, posebno kod mlađih aktivnih osoba i sportaša potreban je operativni zahvat.

RADOST U POKRETU

Način na koji radimo utječe na vaš dobro proveden dan u svakodnevnoj igri života, obitelji, poslu, hobijima i sportu. Radost i lakoća pokreta rezultat je dobro planirane i provedene terapije s bezbolnim i ugodnim tehnikama, aktivnim vježbama i vrhunskom aparaturom.