TENDINITIS/BURSITIS

TENDINITIS/BURSITIS

Fizio GP - tendinitis/bursitisTendinitis/bursitis je upala ili degeneracija mekog tkiva oko mišića ili kostiju. Javlja se jaka i najčešće iznenadna bol u tetivama ili burzama ramena, lakta, ručnog zgloba, kuka, koljena ili gležnja koja se povećava u toku pokreta.

Najčešće nastaje zbog prekomjernog korištenja (duže pisanje, kod mehaničara, bojanje stropa, cijepanje, trčanje ili planinarenje bez pripreme, loša obuća..) a može biti akutna i kronična.

Jača bol može biti praćena crvenilom, otokom ili potpunom nemogućnošću pokreta.

LIJEČENJE

Ovisi o uzroku i području bola. Najprije se treba odmoriti da se problem ne pogorša, može se stavit led 1-2 puta dnevno za smanjenje bola i otekline, smanjiti nastali stres npr. korištenje bolje tipkovnice, potporu ili imobilizaciju zahvaćenog dijela.

Liječnik može prepisati lijekove npr aspirin, ibuprofen, ili injekciju kortizona u bolno područje. Ako bol ne prolazi potrebno je što prije uključiti fizikalnu terapiju.

FIZIKALNA TERAPIJA

Može se koristiti TENS, ultrazvuk, magnetoterapija, kineziotaping za smanjenje bola te razne vrste specijalnih vježbi (Miofascial release, PNF…koje se ponekad koriste i u akutnom stanju).

Ako npr. imamo bol u ramenu vrlo brzo dolazi do nemogućnosti ili smanjenja opsega pokreta pa mogu nastati i teže posljedice kao smrznuto rame ili neki drugi problem rotatorne manžete pa se preporuča rani tretman.

Ako i nakon tretmana postoji limitirajući faktor za dnevne i radne aktivnosti potrebno je poduzeti druge pretrage i eventualni opearativni zahvat.

RADOST U POKRETU

Način na koji radimo utječe na vaš dobro proveden dan u svakodnevnoj igri života, obitelji, poslu, hobijima i sportu. Radost i lakoća pokreta rezultat je dobro planirane i provedene terapije s bezbolnim i ugodnim tehnikama, aktivnim vježbama i vrhunskom aparaturom.