MOŽDANI UDAR

Moždani udar (cerebrovaskularni inzult)

Moždani udar je naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem cirkulacije u mozgu što dovodi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima. Zbog nedostatka kisika i hranjivih tvari dolazi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica u zahvaćenim dijelovima mozga što se Fizio GP - moždani udarmanifestira oštećenjem funkcija kojima ti dijelovi mozga upravljaju.

Moždani udar može biti uzrokovan ugruškom koji začepi arteriju koja mozak opskrbljuje krvlju (tromboza) ili otkidanjem komadića ugruška koji je nastao na drugom mjestu (npr. bolesni srčani zalisci), a krvnom strujom doputuje i zaglavi se u moždanoj arteriji (embolija) i onemogući protok krvi kroz nju.

Hemoragijski moždani udar  ili puknuće krvne žile najčešće nastaje kao posljedica ateroskleroze tj. sužavanja i slabljenja stjenke krvne žile i prodiranja krvi u okolno tkivo.

Rehabilitacija nakon moždanog udara

Program rehabilitacije treba započeti što ranije moguće a treba ga provoditi multidisciplinarni tim stručnjaka (liječnik, fizioterapeut, logoped…).U program rehabilitacije treba uključiti i obitelj bolesnika što značajno doprinosi motivaciji i oporavku bolesnika.

Fizioterapija nakon moždanog udara može uključiti mnogo fizioterapeutskih postupaka ovisno o stanju bolesnika, no najvažnije su vježbe kojima nastojimo dobiti maksimalno moguću samostalnost u svakodnevnim aktivnostima i radu. To su specijalni koncepti kao  CLT- Coordinative Locomotor Training , PNF, Bobath te vježbe svakodnevnih aktivnosti sa ciljanim aktivnim pokretom. Samo aktivni pokret dovodi do plasticiteta mozga tj. zdravi dijelovi mozga preuzimaju funkciju bolesnih dijelova koji su bili pogođeni moždanim udarom. Vježbama se intenzivno pojačava i poboljšava obnova mišića, držanja tijela, kretanje, koordinacija i ravnoteža a smanjuje nastanak bolova i spasticitet.Važno je da i sam pacijent ponavlja naučene aktivnosti i što više toga radi sam: oblačenje i skidanje, kuhanje, jedenje, higijena itd.

Mi koristimo CLT (najbrži i kvalitetni rezultati), PNF i Bobath koncept, a to su strogo individualni terapeutski pristupi,   PNF/CLT koncepti bazirani su na tome da svaki čovjek, uključujući i one s poteškoćama, ima neiskorištene psihofizičke mogućnosti. CLT pristup temelji se na ojačavanju svih pacijentovih sposobnosti, potiče ili olakšava rad mišića, smanjuje bol ili ponovo uči pokrete i aktivnosti svakodnevnog života s namjerom da se postigne funkcionalnu aktivnost koja pacijenta u potpunosti zadovoljava. Pacijent je vrlo aktivno uključen  jer se radi o vježbi koja se obavlja zajedno sa terapeutom koji prilagođava položaj, pokret, tehniku i jačinu otpora da bi  pokret mogao biti kvalitetno izveden. Pri svakoj vježbi uključeno je tijelo u cjelini kao pri hodu, kada radimo naizmjenično pokrete ruku i nogu, te na taj način brže učimo i usvajamo pokrete, dobivamo na mobilnosti, snazi i koordinaciji pokreta.

Najkvalitetniji oporavak postiže se unutar godine dana pa se u tom razdoblju treba maksimalno posvetiti vježbanju no i nakon tog razdoblja (i nekoliko godina nakon udara) oporavak se nastavlja kontinuiranim vježbanjem i obično je izuzetno dobar.

Dodatno o oporavku nakon moždanog udara saznajte čitajući članak poznatog magazina o zdravlju “Doktor u kući” nakon intervjua sa magistrom Gordanom Poščić, klikom na ovaj link.

Najčešći simptomi moždanog udara:

  • utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge
  • poremećaji govora: otežano i nerazumljivo izgovaranje riječi, potpuna nemogućnost izgovaranja riječi i/ili otežano, odnosno potpuno nerazumijevanje govora druge osobe
  • naglo zamagljenje ili gubitak vida osobito na jednom oku ili u polovini vidnog polja
  • naglo nastala jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka
  • gubitak ravnoteže i/ili koordinacije povezani s drugim simptomima
  • omaglice ili vrtoglavice, nesigurnost i zanašanje u hodu, iznenadni padovi povezani s drugim simptomima

Da bi se smanjio rizik nastanka moždanog udara treba se zdravo hraniti, prestati pušiti, ponekad popiti čašu crnog vina, dati si dovoljno odmora, kontinuirano se baviti nekim tjelesnim aktivnostima i naravno liječiti prateće bolesti.

Fizio GP - Vježbe nakon moždanog udara

RADOST U POKRETU

Način na koji radimo utječe na vaš dobro proveden dan u svakodnevnoj igri života, obitelji, poslu, hobijima i sportu. Radost i lakoća pokreta rezultat je dobro planirane i provedene terapije s bezbolnim i ugodnim tehnikama, aktivnim vježbama i vrhunskom aparaturom.