POREMEĆAJI CIRKULACIJE

Limfedem (otekline)

Limfedem je abnormalno nakupljanje  limfne tekućine u potkožnom tkivu a nastaje kao posljedica smanjene mogućnosti transporta limfnog sistema.

Limfni zastoj može se pojaviti zbog infekcija i alergijskih reakcija, mehaničkih prepreka (uski odjevni predmeti, ozljede limfnih sudova, zračenja), nakon operativnih zahvata i trauma, nedostatka kretanja ili dugih putovanja, hladnoće ili topline, bolesti bubrega i proširenih vena, ozljeda mozga i živaca, slabosti limfnih žila, elefantijaza.

Limfedem može biti prisutan u ekstremitetima, trupu, trbuhu, glavi i vratu, genitalijama i unutarnjim organima.

Limfa je bezbojna tekućina koja se sastoji od plazme, bijelih krvnih stanica i nešto crvenih krvnih stanica. Stvara se u međustaničnom prostoru tkiva i prenosi hranjive tvari i kisik iz krvi do svake naše stanice a na povratku sakuplja štetne tvari kroz limfni susav. Imaju veoma važnu funkciju imuniteta. Limfociti (bijele krvne stanice) nastaju i pohranjeni su u limfnom tkivu, imaju sposobnost prepoznavanja stranih stanica, tvari, mikroba, kancerogenih stanica i reagiraju na njih, tj. limfni sustav skuplja tvari u određene limfne organe, nosi limfocite koji dolaze u kontakt sa stranim supstancijama, on ih uništava i izbacuje iz tijela.

Za razliku od arterija i vena gdje srce pumpa krv kroz tijelo, limfne žile same pumpaju limfnu tekućinu u limfne čvorove i na kraju u vensku cirkulaciju. Dodatno je limfni transport potpomognut kontrakcijom skeletnih mišića (mišićna i zglobna pumpa), pulzacijom arterija, peristaltikom crijeva, promjenama respiratornog tlaka, negativnim tlakom u centralnim venama ili vanjskim tlakom (limfna drenaža)

Fizio GP - poremećaji cirkulacije

Kako smanjiti limfedem

Jedan od najučinkovitijih načina za smanjenje otekline je ručna limfna drenaža.

No postoje i drugi načini npr. nakon prijeloma ili operatinih zahvata moguće je napraviti tretman na nivou fascije a to možemo postići s Miofascial Release, IASTIM tehnikom ili pomoću Indibe radiofrekvencijom.

Limfedem nakon operativnog zahvata

Ukoliko se radi o uklanjanju tumora dojke ili ginekoloških zahvata a pogotovo nakon uklanjanja područnih limfnih čvorova može doći do komplikacija u smislu limfedema.
Limfedem ruke različitog stupnja često se manifestira odmah nakon terapije karcinoma dojke međutim pacijent se na njega požali tek nakon šta se počinju javljati ozbiljniji problemi. Otprilike 80% slučajeva limfedema koji slijede nakon mastektomije javljaju se unutar dvije godine za vrijeme terapije zračenjem.

Najčešće se pacijentice žale na:

  • napetost
  • osjećaj težine u ruci
  • bolove
  • smanjenu pokretljivost u ruci i području ramena
  • parestezije
  • slabost i nedostatak osjeta  u ruci

Nastanak i ozbiljnost limfedema ovise o:

  • tipu terapije – vrsti kiruškog zahvata, zračenja
  • stupnju lokalnog limfnog oštećenja
  • kompenzacijskoj sposobnosti limfnog sustava

RADOST U POKRETU

Način na koji radimo utječe na vaš dobro proveden dan u svakodnevnoj igri života, obitelji, poslu, hobijima i sportu. Radost i lakoća pokreta rezultat je dobro planirane i provedene terapije s bezbolnim i ugodnim tehnikama, aktivnim vježbama i vrhunskom aparaturom.