KRIŽOBOLJA

KRIŽOBOLJA

Križobolja je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice, te se procjenjuje da 80% populacije tijekom svog života ima barem jednom bolove u donjemFizio GP - Problemi kralježnice - križobolja dijelu kralješnice.
Bol može nastati naglo ili postepeno, biti lokalizirana u donjem dijelu kralješnice -lumbago ili se širiti u jednu ili obje noge – lumboishialgia, te prema naprijed – femoralgija.

Može nastati pri ozljeđivanju, podizanju tereta ili postepeno zbog dugoročnog neadekvatnog opterećenja, prirođenih i razvojnih iskrivljenja kralješnice (kifoza, skolioza, spondilolisteza.. ) ili zbog degenerativnih promjena kralježnice (spondiloza…). Može nastati kao posljedica upalnih reumatskih bolesti (ankilozantni spondilitis, osteoporoza…) te zbog promjene mehanizma hoda kod primarne bolesti najčešće kuka, koljena). Uzrok križobolje može biti i manjak tjelesne aktivnosti, pretjerana tjelesna težina, nepravilna obuća s previsokim potpeticama, ravna stopala i kronični stres.
Prenesena bol u područje križa javlja se i kod nekih bolesti unutar trbušne šupljine: urogenitalnih organa, osobito reproduktivnih organa žena, bubrega, tumora.
Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom, standardnom ili funkcionalnom RTG snimkom, po potrebi se rade laboratoriski nalazi. Kada se bolovi šire u noge radi se kompjutorizirana tomografija i magnetska rezonanca, koje puno detaljnije prikazuju promjene na kralješnici, elektroneuromiografija…

Liječenje

Liječenju se pristupa odmah u smislu smanjenja bolova i otklanjanja provocirajućih faktora. Od lijekova se primjenjuju razne vrste nesteroidnih protuupalnih antireumatika i analgetika u obliku pripravaka za uzimanje na usta, čepića, krema ili injekcija.
Ako je bol izrazito jaka preporuča se mirovanje nekoliko dana dok se malo ne smiri a zatim što prije započeti s fizikalnom terapijom. U slučaju težeg mehaničkog oštećenja (skliznuće kralješka, suženje slabinskog kralješničkog kanala, hernija diska…) konzultira se neurokirurg i dolazi u obzir operativno liječenje.

Fizikalna terapija

Ovisno o jačini bola i uzroku nastanka može se odmah započeti fizikalna terapija u smislu smanjenja bolova-npr. elektroterapija, magnetoterapija, laser, kineziotaping ali i strogo individualne specijalne tehnike fizioterapije (neurodinamika, PNF, CLT, Emmett, McKenzie, Mulligan…) kojima postižemo brže smanjenje bolova a nakon nestanka istih nastavlja se s jačanjem dubokih i površnih mišića kralješnice i trbuha, uči pravilno disanje, korekcija držanja tijela te zaštitnih položaja pri radu.
Nadalje preporuča se umjerena redovita tjelesna aktivnost, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja, reguliranje težine i neumjeren težak fizički rad.
Kod kroničnih degenerativnih promjena i raznih uzroka nestabilnosti kralješnice ponekad je potrebna primjena ortoza – raznih vrsta steznika i ortopedskih pomagala koji stabiliziraju i rasterećuju kralješnicu. Ipak steznici slabe mišiće leđa i trbušne mišiće, pa se ne preporučuje stalno nošenje već samo par sati dnevno te obavezno svakodnevno vježbanje za jačanje mišića.

RADOST U POKRETU

Način na koji radimo utječe na vaš dobro proveden dan u svakodnevnoj igri života, obitelji, poslu, hobijima i sportu. Radost i lakoća pokreta rezultat je dobro planirane i provedene terapije s bezbolnim i ugodnim tehnikama, aktivnim vježbama i vrhunskom aparaturom.