OSTEOPOROZA

ŠTO JE OSTEOPOROZA?

Fizio GP - osteoporozaOsteoporoza je najučestalija metabolička bolest koja zahvaća kosti. Očituje se smanjenom gustoćom koštanog tkiva, promjenama mikroskopske građe koštanih gredica te povećanom sklonošću prijeloma. Osteoporoza se najčešće javlja kod žena u menopauzi, budući da je njezin razvoj usko vezan uz smanjeno izlučivanje spolnih hormona.

Smatra se da je osteoporozom u Hrvatskoj zahvaćeno gotovo 50% žena te 16% muškaraca starijih od 50 godina, što je čini bolešću kojoj se treba posvetiti s posebnom pozornošću. Postoji mnogo čimbenika koji utječu na razvoj osteoporoze, a osim već spomenutog smanjenog izlučivanja spolnih hormona, u tu listu ubrajamo nedostatan unos vitamina D i kalcija, nedovoljno kretanje, pušenje, neke lijekove te genetiku.

Osteoporoza nosi visoki rizik od loma kralježnice, dok je prijelom kuka zbog svojih komplikacija značajan uzrok smrti Fizio GP - Bolovi u kuku - Osteoporozapogođenih osoba. Osteoporozu možemo dijagnosticirati denzitometrijom i pretragama krvi, a unatoč mnogobrojnim danas dostupnim načinima liječenja, najvažnija je njezina prevencija u vidu hormonskog nadomjesnog liječenja nakon menopauze, prestanka pušenja, pravilne prehrane i redovite tjelovježbe.

Nekoliko savjeta kako kosti održati zdravima:

  • unosite svakodnevno preporučene količine kalcija
  • hrana bogata kalcijem uključuje mlijeko i mliječne proizvode, suhe smokve, zeleno povrće, ribu te razne žitne pahuljice i napitke s ‘pojačanim’ sadržajem kalcija
  • podjednako je značajan dovoljan unos vitamina D
  • vitamin D je topljiv u mastima, stoga ćemo ga često naći u raznim uljima
  • osim hranom, vitamin D možemo proizvesti u koži i sunčanjem, stoga ne zaboravite redovito (ali i razumno!) izlaganje suncu
  • bavite se tjelovježbom
  • prestanite konzumirati alkohol i pušiti, počnite se zdravo hraniti
  • provjerite koliki je Vaš rizik za osteoporozu kako biste se što prije suočili s eventualnim problemom osteoporoze

RADOST U POKRETU

Način na koji radimo utječe na vaš dobro proveden dan u svakodnevnoj igri života, obitelji, poslu, hobijima i sportu. Radost i lakoća pokreta rezultat je dobro planirane i provedene terapije s bezbolnim i ugodnim tehnikama, aktivnim vježbama i vrhunskom aparaturom.