TRAUME I OPERATIVNI ZAHVATI

Stanja prije/nakon prijeloma i operativnih zahvata

Fizikalna terapija prije operacije zajedno sa fizikalnom terapijom nakon operacije može biti ključni dio vraćanja u svakodnevne aktivnosti. Odnosi se na održavanju snage i pokretljivosti cijelog tijela što ubrzava proces ozdravljena i ponovnog vraćanja u dnevnu rutinu.

Postoperativna rehabilitacija

Ukoliko se radi o ortopedskoj operaciji (ugradnja umjetnog kuka, operacija ligamenata, šivanje mekih tkiva i sl) postoperativni tijek zahtjeva određen tijek oporavka (kada se neki segment smije opteretiti težinom ili pak kada se neki zglob može pokrenuti do svojih krajnjih granica) koji treba poštovati. I savršeno izvedena operacija bez adekvatne rehabilitacije može dovesti do daljnjih problema.
Raznim tehnikama i procedurama fizikalne terapije djelujemo na poboljšanje cirkulacije, ubrzanje zaraštavanja tkiva, smanjenje otekline i bolova.
Ne smijemo zaboraviti na kvalitetu pokreta ili hoda jer to jako utiče na daljnjitijek oporavka ali i moguće kasnije posljedice na drugim mjestima u tijelu.

Tretman ožiljka

Svaka operacija je manja ili veća trauma za tkivo nakon koje nastaje ožiljak. Ožiljkasto tkivo, ako je sraslo s drugim tkivima, često uzrokuje druge probleme kasnije. Omekšati ožiljak i odvojiti ga od vezivnog tkiva ispod kože jako je važno za normalizaciju stanja i daljnju rehabilitaciju.

Npr. Carski rez može uzrokovati probleme u području zdjelice i/ili trbuha, zadržavanju mokraće, problem sa crijevima…

Fizio GP - Trzajna ozljeda vrata

TRZAJNA OZLJEDA VRATA

Trzajna ozljeda vrata poznata i kao «Whiplash injurie» najčešće se događa prilikom saobraćanih nesreća, padova, ali i kod raznih sportova (skijanja, borilačkih vještina…).

Fizio GP - Problemi kralježnice - Sudekova atrofija

SUDEKOVA ATROFIJA

Sudekova atrofija je relativno česta a javlja se nakon 5% traumatskih ozljeda, npr nakon prijeloma, iščašenja zglobova ili operativnih zahvata koji ih slijede.

Fizio GP - traume i operativni zahvati - ACL

ACL

Puknuće prednjeg križnog ligamenta ubraja se u najčešće sportske ozljede, npr. kod skijanja i sportova s loptom prilikom pada ili doskoka.

RADOST U POKRETU

Način na koji radimo utječe na vaš dobro proveden dan u svakodnevnoj igri života, obitelji, poslu, hobijima i sportu. Radost i lakoća pokreta rezultat je dobro planirane i provedene terapije s bezbolnim i ugodnim tehnikama, aktivnim vježbama i vrhunskom aparaturom.