ACL – PUKNUĆE PREDNJEG KRIŽNOG LIGAMENTA

ACL – Puknuće prednjeg križnog ligamenta

Fizio GP - puknuće prednjeg križnog ligamentaPuknuće prednjeg križnog ligamenta ubraja se u najčešće sportske ozljede, npr. kod skijanja i sportova s loptom prilikom pada ili doskoka. Dolazi kodvelike vanjske sile na koljeno, pogotovo kod rotacije donjeg dijela bedrene kosti prema van, dok gornji dio bedrene kosti ostaje u normalnom, ravnom položaju.
Jaki bolovi u koljenu i otok tipični su simptomi puknuća križnog ligamenta. Zglob je nestabilan i ne može se u potpunosti saviti ni ispružiti.

Pristup liječenju ozljede ovisi o stupnju ozljede tj. djelomično ili potpuno puknuće ligamenta, o eventualnim popratnim ozljedama, dobi pacijenta, sportskoj aktivnosti ili zanimanju pacijenta. Najčešće se rješava operacijom posebno kod sportaša i mlađih osoba no kod ostalih može biti dovoljna fizikalna terapija.

Kod neoperativnog pristupa fizikalnom terapijom djelujemo na smanjenje upale i bolova te stabilizaciju koljena treningom snage i koordinacije (npr. CLT, PNF).  Indiba Activ Radiofrekvencija pokazala se kao najbrži i najbolji tretman zajedno sa CLT ili Coordinatiive Locomotor Trainingom.

Rehabilitacija nakon operativnog zahvata uključuje slične postupke po standardiziranom protokolu. Unutar prvih 4-8 tjedana slijedi djelomična imobilizacija u zaštitnoj ortozi uz postupno razgibavanje a zatim oko 2 mjeseca radimo na vraćanju snage mišića i funkciji koljena. Za povratak u puni sportski trening najčešće su potrebna još 2 mjeseca.

RADOST U POKRETU

Način na koji radimo utječe na vaš dobro proveden dan u svakodnevnoj igri života, obitelji, poslu, hobijima i sportu. Radost i lakoća pokreta rezultat je dobro planirane i provedene terapije s bezbolnim i ugodnim tehnikama, aktivnim vježbama i vrhunskom aparaturom.