TRZAJNA OZLJEDA VRATA

Trzajna ozljeda vrata

Fizio GP - trzajna ozljeda vrataTrzajna ozljeda vrata poznata i kao «Whiplash injurie» najčešće se događa prilikom saobraćanih nesreća, padova, ali i kod raznih sportova (skijanja, borilačkih vještina…).

Strukture vratne kralježnice omogućavaju nam veliku pokretljivost ali također i čvrstinu kako bi se zaštitile izuzetno osjetljive strukture leđne moždine Upravo zbog toga strukture su  posebno osjetljive na vanjske podražaje, naročito na udarce ili nagle promjene brzine kretanja, posebno u automobilima. Taj splet iznenadnih, intenzivnih i nekontroliranih kretnji može uzrokovati niz oštećenja mekih tkiva vrata, ali i napuknuća kralježaka i povrede leđne moždine koji mogu varirati od blagih, pa sve do izuzetno teških i po život opasnih.

Simptomi mogu biti bolovi i zakočenost u vratu i ramenima, glavobolje, zvonjava ili šum u nušima, trnjenje dijela glave, vrata ili ruku. Važno je znati da se simptomi ne moraju pojaviti neposredno nakon, nego i kasnije nakon 24 do 72 sata od ozljede.

Pri sumnji na trzajnu povredu vrata vrlo je važno učiniti detaljnu dijagnostiku (RTG ili ako su simptomi izraženi, CT ili MR -magnetsku rezonancu) te će od rezultata nalaza zavisiti i smjer daljnjeg liječenja, dužina imobilizacije, eventualna potreba za operativnim zahvatom, te procjena brzine oporavka.

Fizioterapeutski postupci

Najčešće se preporuča nošenje Schancovog okovratnika oko 72 sata neprekidno, a nakon toga tek povremeno, najbolje po noći. Cijelo to vrijeme treba provoditi fizioterapiju (elektroterapija, laser, ultrazvuk, magnetoterapija, PNF, Mulligan,  Emmett ili neke druge vježbe, masaža..) koja je usmjerena na smanjivanje mišićnog spazma, bolova, te poboljšanju pokretljivosti vrata.

Dužina liječenja zavisi o nivou oštećenja mekih tkiva, načinu liječenja a često i o prethodnom mišićnom statusu  pa se simptomi mogu povući već nakon nekoliko tretmana. Neki simptomi mogu zaostati no najčešće nestaju unutar tri mjeseca od ozljede.

Ukoliko su simptomi neprepoznati, ili neadekvatno liječeni često dolazi do kroničkih bolova ili problema vratne kralježnice.

RADOST U POKRETU

Način na koji radimo utječe na vaš dobro proveden dan u svakodnevnoj igri života, obitelji, poslu, hobijima i sportu. Radost i lakoća pokreta rezultat je dobro planirane i provedene terapije s bezbolnim i ugodnim tehnikama, aktivnim vježbama i vrhunskom aparaturom.