Nestanak boli, oporavak nakon moždanog udara, povreda, operativnih zahvata…

CLT koncept (Coordinative Locomotor Training)

CLT koncept je novi način tretmana (značajno poboljšanje PNF koncepta na kojem se temelji). Radi se o mišićnim sinergijama i motornoj kontroli cijelog tijela istovremeno zbog čega dolazi do brzih i kvalitetnih rezultata. Radeći s CLT pristupom dolazi do uspostavljanja mišićnog balansa cijelog tijela s naglaskom na dio koji je problematičan za normalnu funkciju npr. stabilnost zgloba, pokretljivost, snagu ili  koordinaciju pokreta. 

Primjena:

 1. Rehabilitacija mišićno-koštanih i neuroloških bolesti i stanja te djecom s nepravilnostima u držanju i/ili nedostacima u kretanju i koordinaciji
 2. Prevencija i / ili funkcionalni trening u sportu i fitnesu (“hands off” pristup)

Pri svakom pokretu se poveže gornji i donji dio tijela, prednja i zadnja strana pa nakon svakog tretmana imamo osjećaj boljeg držanja, veće stabilnosti, kontrole tijela i lakšeg pokreta. Dokazano je poboljšanje koordinacije tijela, smanjenje bolova i drugih problema s kojima se susrećemo u fizioterapiji.

Primjeri:

 • skolioze- dolazi do jačanja slabe strane i opuštanja napetih mišića uz istovremenu derotaciju nastalih krivina
 • moždani udar / druga neurološka stanja – kontrolom ključnih točaka i jake strane dolazi do javljanja “nestalih” pokreta i slabih mišića
 • bolovi u vratu i križobolje– poboljšanje stabilnosti i pravilnog držanja, smanjenje upale i napetih mišića
 • stanja nakon trauma i operativnih zahvata– brže uspostavljanje pravilne ravnoteže, stabilnosti, povećanje opsega pokreta zglobova i smanjenje bolova

Nastao je kao inovacija na temelju PNF koncepta od Britte Dietz, IPNFA Advanced Instruktora. Povezala jeFizio GP - PNF koncept svoja iskustva u sportu s normalnim kretanjem u hodu i sportu i dodatno poboljšala rezultate tretmana. CLT pristup je način tretmana koji se temelji na mišićnim sinergijama i motornoj kontroli cijelog tijela istovremeno. Radi se o uzorcima sprintera i skatera tj.normalnim položajima tijela u hodu i sportu.

Grupni & Individualni trening

Trening pomaže klijentima dostići najbolje moguće poboljšanje u koordinaciji, snazi, ravnoteži, fizičkom izvođenju specifičnih zadataka dnevnog života , rekreacije ili sporta zajedno s poboljšanjem zdravlja u smislu prevencije bolova u križima, prevenciji ozljeda

Posebno se vide rezultati kada je CLT trening dodan specifičnom sportskom treningu ovisno o vrsti sporta. Dolazi do poboljšanja kondicije i performansi u rekreaciji i sportu dok istovremeno dolazi do znatnog smanjenja uobičajenih sportskih ozljeda

PNF (Proprioceptivna neuromuskularna facilitacija)

PNF potiče ili olakšava rad mišića, smanjuje bol ili ponovo uči pokrete (npr. nakon moždanog udara ili povrede mozga), povećava snagu i koordinaciju mišića.

Tretman je bezbolan i ugodan za pacijenta a to možemo postići i kod akutnih bolova radeći indirektno na drugom dijelu tijela (Npr. jako bolno desno rame nećemo pokretati ali radom s lijevom rukom ili nogama u određenim položajima možemo smanjiti bol/ povećati pokret/ osnažiti mišiće desnog ramena).

Pristup je strogo individualan, ovisan o pacijentu, njegovu problemu, njegovim dnevnim aktivnostima i vrstom posla koji obavlja. Pri tome je namjera fizikalne terapije da postigne funkcionalnu aktivnost koja pacijenta u potpunosti zadovoljava.

Terapeut traži aktivno sudjelovanje pacijenta s određenim, naglašenim pokretima da se izazove pravi odgovor mišića. PNF uvijek uključuje ljudsko tijelo u cjelini kao i pri svakom pokretu koji izvodimo iako toga nismo svijesni.

PNF/CLT pristup baziran je na tome da svaki čovjek, uključujući i one s poteškoćama, ima neiskorištene psihofizičke mogućnosti.

NEUROLOŠKA OBOLJENJA

 • moždani udar
 • multipla skleroza
 • parkinson
 • posljedice ozljeda glave i kralježnice
 • poremećaji kretanja djece i odraslih

ORTOPEDSKI I REUMATOLOŠKI PROBLEMI

 • bolovi u kralježnici i zglobovima
 • nakon prijeloma i operativnih zahvata
 • skolioze
 • sportske ozljede
Fizio GP - CLT - tisak
Fizio GP - CLT - tisak

RADOST U POKRETU

Način na koji radimo utječe na vaš dobro proveden dan u svakodnevnoj igri života, obitelji, poslu, hobijima i sportu. Radost i lakoća pokreta rezultat je dobro planirane i provedene terapije s bezbolnim i ugodnim tehnikama, aktivnim vježbama i vrhunskom aparaturom.