Nestanak boli, oporavak nakon moždanog udara, povreda, operativnih zahvata…

CLT koncept (Coordinative Locomotor Training)

CLT koncept je novi način tretmana (značajno poboljšanje PNF koncepta na kojem se temelji). Radi se o mišićnim sinergijama i motornoj kontroli cijelog tijela istovremeno zbog čega dolazi do brzih i kvalitetnih rezultata. Radeći s CLT pristupom dolazi do uspostavljanja mišićnog balansa cijelog tijela s naglaskom na dio koji je problematičan za normalnu funkciju npr. stabilnost zgloba, pokretljivost, snagu ili  koordinaciju pokreta. 

Primjena:

 1. Rehabilitacija mišićno-koštanih i neuroloških bolesti i stanja te djecom s nepravilnostima u držanju i/ili nedostacima u kretanju i koordinaciji
 2. Prevencija i / ili funkcionalni trening u sportu i fitnesu (“hands off” pristup)

Pri svakom pokretu se poveže gornji i donji dio tijela, prednja i zadnja strana pa nakon svakog tretmana imamo osjećaj boljeg držanja, veće stabilnosti, kontrole tijela i lakšeg pokreta. Dokazano je poboljšanje koordinacije tijela, smanjenje bolova i drugih problema s kojima se susrećemo u fizioterapiji.

Primjeri:

 • skolioze- dolazi do jačanja slabe strane i opuštanja napetih mišića uz istovremenu derotaciju nastalih krivina
 • moždani udar / druga neurološka stanja – kontrolom ključnih točaka i jake strane dolazi do javljanja “nestalih” pokreta i slabih mišića
 • bolovi u vratu i križobolje– poboljšanje stabilnosti i pravilnog držanja, smanjenje upale i napetih mišića
 • stanja nakon trauma i operativnih zahvata– brže uspostavljanje pravilne ravnoteže, stabilnosti, povećanje opsega pokreta zglobova i smanjenje bolova

Nastao je kao inovacija na temelju PNF koncepta od Britte Dietz, IPNFA Advanced Instruktora. Povezala je svoja iskustva u sportu s normalnim kretanjem u hodu i sportu i dodatno poboljšala rezultate tretmana. CLT pristup je način tretmana koji se temelji na mišićnim sinergijama i motornoj kontroli cijelog tijela istovremeno. Radi se o uzorcima sprintera i skatera tj.normalnim položajima tijela u hodu i sportu.

Grupni & Individualni trening

Trening pomaže klijentima dostići najbolje moguće poboljšanje u koordinaciji, snazi, ravnoteži, fizičkom izvođenju specifičnih zadataka dnevnog života , rekreacije ili sporta zajedno s poboljšanjem zdravlja u smislu prevencije bolova u križima, prevenciji ozljeda

Posebno se vide rezultati kada je CLT trening dodan specifičnom sportskom treningu ovisno o vrsti sporta. Dolazi do poboljšanja kondicije i performansi u rekreaciji i sportu dok istovremeno dolazi do znatnog smanjenja uobičajenih sportskih ozljeda

Fizio GP -CLT/PNF koncept

PNF (Proprioceptivna neuromuskularna facilitacija)

PNF potiče ili olakšava rad mišića, smanjuje bol ili ponovo uči pokrete (npr. nakon moždanog udara ili povrede mozga), povećava snagu i koordinaciju mišića.

Tretman je bezbolan i ugodan za pacijenta a to možemo postići i kod akutnih bolova radeći indirektno na drugom dijelu tijela (Npr. jako bolno desno rame nećemo pokretati ali radom s lijevom rukom ili nogama u određenim položajima možemo smanjiti bol/ povećati pokret/ osnažiti mišiće desnog ramena).

Pristup je strogo individualan, ovisan o pacijentu, njegovu problemu, njegovim dnevnim aktivnostima i vrstom posla koji obavlja. Pri tome je namjera fizikalne terapije da postigne funkcionalnu aktivnost koja pacijenta u potpunosti zadovoljava.

Terapeut traži aktivno sudjelovanje pacijenta s određenim, naglašenim pokretima da se izazove pravi odgovor mišića. PNF uvijek uključuje ljudsko tijelo u cjelini kao i pri svakom pokretu koji izvodimo iako toga nismo svijesni.

PNF/CLT pristup baziran je na tome da svaki čovjek, uključujući i one s poteškoćama, ima neiskorištene psihofizičke mogućnosti.

Fizio GP - Fizikalna terapija CLT/PNF koncept
Fizio GP - Fizikalna terapija CLT/PNF koncept

NEUROLOŠKA OBOLJENJA

 • moždani udar
 • multipla skleroza
 • parkinson
 • posljedice ozljeda glave i kralježnice
 • poremećaji kretanja djece i odraslih

ORTOPEDSKI I REUMATOLOŠKI PROBLEMI

 • bolovi u kralježnici i zglobovima
 • nakon prijeloma i operativnih zahvata
 • skolioze
 • sportske ozljede
Fizio GP - CLT - tisak
Fizio GP - CLT - tisak

RADOST U POKRETU

Način na koji radimo utječe na vaš dobro proveden dan u svakodnevnoj igri života, obitelji, poslu, hobijima i sportu. Radost i lakoća pokreta rezultat je dobro planirane i provedene terapije s bezbolnim i ugodnim tehnikama, aktivnim vježbama i vrhunskom aparaturom.