MIOFASCIAL RELEASE

Što je fascija?

Fizio GP - Miofascial ReleaseFascija (ovojnica) je dio vezivnog tkiva koje se proteže i omotava čitavo tijelo, mišiće, kosti, živce, krvne žila i organe, držeći ih odvojenim i dozvoljavajući im da nesmetano i lagano kližu tijekom pokretanja. Fascija je kompleks membrana koje čine trodimenzionalnu mrežu koja prenosi minimalne napetosti i najmanji segmentalni pomak na čitavo tijelo te utječe na način našeg pokretanja. Npr. pomicanjem malog prsta na ruci pomičemo i mišiće u bočnoj strani vrata i glave, spuštena stopala utječu na položaj koljena, zdjelice, cijele kralježnice, ramena i glave. Vezu među svim tim, naoko nevezanim i udaljenim sustavima, predstavlja fascija.

U zadnje vrijeme postala je predmetom intenzivnog istraživanja. Studije su pokazale da je fascija najveći osjetilni organ u tijelu koji sadrži veliki broj receptora koji snažno utječu na tjelesnu neuro-mišićnu fiziologiju. U idealnom stanju fascija će biti glatka, mekana i

Fizio GP - Miofascial Release

klizat će lagano dozvoljavajući vam da se pokrenete i istežete u punoj dužini, u svakom smjeru i svaki put će se vratiti nazad u normalno stanje. Ona je snažna, kontrahira se neovisno od mišića kojeg okružuje, osjeća, stvara otpor pri istezanju i ponaša se kao anatomska kočnica za uzbunu od oštećenja. Kada ograničenja pređu određeni prag tolerancije zbog manjka aktivnosti, kroničnog stresa, ozljede, loše posture ili manjka fleksibilnosti u kombinaciji sa ponavljajućim pokretima,  povlače fascije, promijene svoj elasticitet, postaju krute i mogu negativno utjecati na svaki mišić, živac ili organ u tijelu. Ponekad skupljanje u jednom području može uzrokovati bol u potpuno drugom (tako na primer bol u ramenu može uzrokovati promjena posture vrata, bol u kuku nastati zbog spuštenih stopala…), pa tretiranje samo bolnog područja neće dati rezultate.

Fascija je  informacijski sistem tijela pa osim fizičkih podražaja skuplja i emocije jer su sve negativne misli, stresovi, povrede zarobljene u fasciji. Kako se tkiva opuste tako se istovremeno opuste i zarobljene energije, koje iskoče na površinu i ulaze u našu svijest za vrijeme ili poslije tretmana.

Fizio GP - Miofascial Release

Myofascial Release Technique ili   Tehnika Miofascijalnog oslobađanja – MFR

Fizio GP - Miofascial ReleaseMFR je tehnika manualne medicine koja se primenjuje  djelovanjem ruku na tijelo ili dio tijela gdje je prisutna bol ili napetost s ciljem naprednog oblika rehabilitacijskih tretmana. Koriste se različite vrste pokreta, od vrlo nježnih do čvršćih, dubinskih pokreta. Svaki tretman je  zasnovan  na jedinstenosti pokreta terapeuta i tijela klijenta (poticaja fascije da reagira) i vrlo efikasan za opuštanje napetosti, smanjenje bola ili poticanja normalnog osjeta i aktivnosti. Tvorac tehnike je John F.Barns. Dio tretmana oslobađanja fascije koristi se i u osteopatiji, shiatsu i sl.

MFR polazi od ideje da je u ljudskom tijelu svaki mišić, kost i nervni sistem međusobno povezan fascijama koje utječu jedna na druge i pozitivno i negativno. Kada je fascija normalna ona je valovita i opuštena, sposobna da se rasteže, skuplja i kreće bez ikakvih ograničenja i bolova. Međutim, kada u tijelu postoji upala ili povreda, fascija se skuplja, postaje čvrsta i nekooperativna. Tada prestaje reagirati, što uzrokuje slabost organizma i bol. Naš cilj je potaknuti oslobađanje i opuštanje napetosti  s razine fascije i povratiti njeno normalno pokretanje.  Na taj način fascijalni poremećaji mogu biti otklonjeni, čime se podržava povratak tijela u normalnu fiziološku funkciju.

Tretmani su veoma opuštajući, klijent se gotovo odmah osjeća bolje, no mogu izazvati i kratkotrajnu reakciju u smislu pojačavanja bola ili nekog drugog osjećaja kao npr. upale mišića nakon treninga. Neki osjećaju i promjenu emocionalnog stanja (uglavnom u pozitivnom smislu) pošto se smanjuje stres uzrokovan bolom. Treba imati na umu da, bez obzira na to koliko se netko dobro oseća nakon prvog ili drugog tretmana, to ne znači da je proces završen. Obično je potrebno nekoliko tretmana da bi bol u potpuno sti nestao. Savjetuje se i uzimanje velike količine tekućine, najbolje vode, nakon tretmana kako bi se ublažili sporedni efekti. Tretmanom fascija izbacuje toksine i vodu koja se unutra zadržala, a to može dovesti do mučnine i slabosti organizma koje klijenti osećaju nakon tretmana.  Program tretmana se mijenja i napreduje u skladu sa povratnom informacijom klijenata. U komunikaciji s klijentom terapeut je u mogućnosti da locira i oslobodi faciju a može i intuitivno djelovati. Možemo reći da se zdravlje svake osobe velikim dijelom odražava kao stanje na fascijama.

MFR terapije pomažu kod:

Bolova u leđima i vratu, glavobolje, sportskih povreda, kroničnih bolova bola, neuralnih disfunkcija nakon moždanog udara, kod parkinsona i multiple skleroze, kroničnog umora, bola i grčeva lica ili vilice, bolnih ožiljaka,  osjećaja stalnog umora, anksioznih i depresivnih stanja…Osim nestanka bola, MFR poboljšava pravilno držanje tijela i povećava pokretljivost.

Osobno iskustvo

Skoro svaki dan radim nekome MFR kod raznih dijagnoza i problema i gotovo svaki put ugodno se iznenadim rezultatom koji je brži, bolji i drugačiji.

RADOST U POKRETU

Način na koji radimo utječe na vaš dobro proveden dan u svakodnevnoj igri života, obitelji, poslu, hobijima i sportu. Radost i lakoća pokreta rezultat je dobro planirane i provedene terapije s bezbolnim i ugodnim tehnikama, aktivnim vježbama i vrhunskom aparaturom.